Documentaire ‘Monnik anno nu?’

In mijn eerste jaar als zenmonnik onderzoek ik hoe ik een authentiek monnikschap vorm kan geven in Nederland anno nu. Daarbij kies i niet voor het celibataire monnikschap in een afgezonderd klooster, maar voor een hedendaagse vorm van monnik zijn midden in de maatschappij waar ik samenwoon met zijn vriendin Lotte en zoontje YuraHoewel ik me thuis voel in veel aspecten van het klassieke beeld van de gedisciplineerde monnik, vraagt ik me ten diepste vooral af hoe ik meer verbinding in de wereld kan creërenHoe draag je daar concreet aan bij met alle huidige uitdagingen? De film volgt het eerste jaar van mij als zenmonnik, waarin ik samen met Lotte de bouw van een nieuw zencentrum op Museumpark Orientalis coördineer.

Ik ga te rade bij enkele onorthodoxe monniken. Hoe verenigen zij hun monnikschap met de uitdagingen van deze tijd? Ik praat erover met mijn zenleraar Dick Verstegen, zenmonnik en zenmeester Ingrid Appels, en theoloog des vaderlands Thomas QuartierOok reis ik voor een documentaire af naar Oekraïne om in beeld te brengen wat de oorlog daar met Tibetaanse boeddhisten doet.

Via voice-over en gefilmde dagboekfragmenten reflecteer ika gedurende dit jaar op de successen en tegenslagen in dit proces en vraag me af hoe mijn monnikenleven gestalte krijgt. Het bouwproces aan de nieuwe zendo op Museumpark Orientalis vormt met al zijn momenten van breken, opbouw, pieken en dalen een rode draad door de film en biedt een prachtige metafoor voor het ontwikkelende monnikschap. Weet ik oude en nieuwe passende vormen te vinden? En is het eigenlijk wel nodig om dit allemaal onder de noemer ‘monnik’ te doen?

Klik hier om de documentaire terug te kijken.

Research, regie, camera: Misha Beliën
Montage: Misha Beliën
Senior editor: Theo Raben
Audio-nabewerking: Jacco Prantl
Kleurcorrectie: Max Vonk
Grafisch design: Studio Alott
Eindredactie: Laetitia Schoofs

Films in
opdracht