Documentaire ‘What should you do for freedom?’

Hoe gaan boeddhisten in Oekraïne om met de oorlog die woedt in hun land? Kun je pacifistisch blijven en niet oordelen volgens de boeddhistische leefregels? Of kom je in actie? Het boeddhisme is een vredelievende levensbeschouwing, maar verandert dit uitgangspunt als je oog in oog komt te staan met mensen die jouw vrijheid en die van je medemens bedreigen? Een verslag van drie Oekraïense boeddhisten in Kiev die midden in deze dagelijkse werkelijkheid van oorlog en geweld staan.

We volgen de boeddhistische leraar Zhuravka uit Canada die de mensen in haar vaderland komt bijstaan. De drieëndertigjarige Sophia rijdt een gedoneerde auto van Nederland naar Oekraïne zodat ze er hulpgoederen mee kan vervoeren. En Sergiy die in de bossen rondom Kiev doorbouwt aan zijn boeddhistisch retraitecentrum. Dagelijks worden ze door luchtalarmen, wegblokkades en berichten van hun dierbaren aan het front herinnerd aan de onmenselijke situatie en de alomtegenwoordige dreiging en staan ze steeds opnieuw voor de vraag wat hun te doen staat.

Klik hier om de documentaire terug te kijken.

Research, regie, camera: Misha Beliën
Montage: Misha Beliën
Senior editor: Theo Raben
Audio-nabewerking: Jacco Prantl
Kleurcorrectie: Max Vonk
Grafisch design: Studio Alott
Eindredactie: Laetitia Schoofs

Films in
opdracht